Over Willemien

Mijn naam is Willemien Schouten, ik ben geboren in 1972, en woon en werk in Rhenen, waar ik een atelier aan huis heb. Ik heb een passie voor het tekenen en schilderen van mens en natuur, inspiratiebronnen die nooit vervelen. Portretten tot leven brengen is een uitdaging, het brengt steeds nieuwe sferen en inzichten. Mijn portretten tonen mensen in poses van trots of vertwijfeling, in dromerige toestand en overgave. Deze portretten zijn realistisch maar vrij, kleurrijk en verrassend. Ze tonen de fascinatie die ik heb voor de mens, geschapen om te stralen.

In 1999 studeerde ik af aan Hogeschool Windesheim in Zwolle, waar ik de Lerarenopleiding Beeldende Vorming (tegenwoordig: ARTEZ) doorliep. Hiervoor voltooide ik de creatieve opleiding Presentatietechnieken, aan het CIBAP (MBO) in Zwolle.

In mijn atelier aan huis geef ik les in het schilderen en tekenen (zie ‘teken- en schilderlessen’). Voor bedrijven of particulieren verzorg ik op aanvraag workshops portrettekenen en –schilderen, bijvoorbeeld tijdens teambuildingsactiviteiten, personeelsuitjes of evenementen.

Mijn passie

Het doel van kunst is niet een zeldzaam, intellectueel destillaat – het is leven, geïntensiveerd, stralend leven
- Alain Arias-Misson

Een schilderij kan je recht in je hart raken. Het prikkelt of ontroert. Ergert of spoort aan. Je kijk op iets of iemand, op dat wat er verbeeld is, wordt op scherp gezet door het ervaren van een schilderij.

Schilderen is het creëren van een werkelijkheid. Niet alleen leg je vast wat je ziet, er komen – niet altijd even bewust - ook andere lagen bij. Sfeer. Gevoel. Een boodschap. Er ontstaat een werkelijkheid die er daarvoor niet was.

Ik schilder portretten vanwege mijn fascinatie voor de mens. Een mens is schitterend. Ieder mens. Ik ben overtuigd dat we hier zijn omdat God ons heel graag creëerde. Kijk in de ogen van mensen om je heen. Neem de tijd. Schrik niet terug, je komt uit dezelfde oorsprong. Het vuur dat brandt of smeult vanbinnen, het is te vinden in je ogen.

'In all things of nature there is something of the marvelous'

Eind 2017 kwam ik in een hotelrestaurant deze spreuk tegen, op een grote muur. Ik speelde toen met de gedachte om natuurschilderijen te gaan maken, maar aarzelde nog. Toen ik dit las, heb ik besloten gewoon te beginnen. In de natuur is zoveel moois te vinden! Ik ervaar steeds meer de wonderlijke levenskracht van wat groeit en bloeit. Zonlicht speelt vaak een rol in mijn natuurschilderijen. Hoe speelt dit licht met nerven in bladeren, met stammen van bomen? De natuur maakt indruk, verbaast, confronteert, en geeft vreugde.

Het is eigenlijk een wonder om in verf te verbeelden wat je fascineert, het is bijna magie! Dit is wat het maken van een schilderij je kan brengen. Kun je je voorstellen hoe bijzonder het is, om dit betoverende moment te ervaren? Ik schilder vanwege het verlangen naar die betovering. Ik geniet van lesgeven omdat ik het bij mijn leerlingen ervaar: dit heb ik met verf gemaakt. En het leeft!

Velen van ons zijn onze creativiteit kwijtgeraakt door allerlei alledaagse redenen: een vol leven, werk, kinderen, verantwoordelijkheden. Maar ergens zit het nog, het kan nooit echt verdwijnen. En zodra we potlood, houtskool of penseel in onze hand hebben, en die eerste weifelende stap zetten, hoe onzeker ook, wordt deze bron weer aangeboord. En kunnen we op weg gaan naar nieuwe ontdekkingen, en onszelf versteld doen staan.

In dit proces hebben we elkaar nodig. Om elkaar te vragen: ‘waarom doe je het zo?’, ‘wat wil je vertellen?’ Zien schilderen doet schilderen. We verbeteren techniek en vaardigheden door de feedback van anderen.

Kijk eens bij ‘schilderlessen’ voor meer info over tekenen en schilderen in mijn atelier.

Of wil je graag iemand die je dierbaar is op doek geschilderd zien? Als speciaal cadeau of als waardevolle herinnering? We kunnen samen de mogelijkheden bespreken.

Van harte welkom!
Willemien

Contact